Pistagebullar
Jag tycker så synd om er nötallergiker, för ni missar verkligen mycket gott
som dessa pistagebullar till exempel.
Du behöver:
En sats vetedeg! Den jag använder hittar du här.
Min Pistagekräm
som för övrigt blev väldigt god och saftigt
100 gram smör
100 gram mandelmassa
100 gram skalade pistagenötter
2 msk råsocker
- Vispa smör och mandelmassa krämigt tilsammans med sockret.
- Skala och mal pistagenötterna i mandelkvarn eller mixer och tillsätt i smöret.
- Vill du ha lite grönare än va den blir så tillsätt några droppar grön hushållsfärg.
Sen är det bara att fylla bullarna och grädda!
Makroner / Macarons
Som alla andra bakbloggar var jag tvungen att testa dessa marängkakor - Makroner. Pilliga att göra, så har man dåligt tålamod är nog dessa kakor inget att börja med! Jag gjorde rosa makroner med chokladganach.
110 gram sötmandel
3 dl florsocker
3 stycken äggvitor
2 msk socker
hushållsfärg/pastafärg
- Mal sötmandel i mixer eller i mandelkvarn, blanda detta med florsocker och sikta i en bunke.
- Vispa äggvitor fluffigt, tillsätt socker lite i taget tills det blir ett fast skum.
- Vänd nu ihop vitorna med mandeln/sockret försiktigt.
- Sprits ut smeten i femkronors stora cirklar, låt dom vila i 30 min innan dom gräddas på 125 grader i 20 minuter.
- Låt dom svalna och fyll dom sedan med valfri fyllning!
Kringlor
Supergoda, enkla och spröda kringlor.
Min kära sambo råkar älska kringlor så dom fick minsann inte frysas in!
150 gram smör
4 msk vispgrädde
4 dl vetemjöl
~ Vispa smöret och tilsätt grädden lite i taget.
~ Vänd ner mjölet och arbeta till en smidigt deg.
~ Kyl degen i 30 min innan du arbetar ut den till små söta kringlor!
Åh, i vilken barnfilm är det som någon säljer kringlor?
Minne från högstadiet
Krämbulle är verkligen ett högstadieminne för mig. Jag köpte nästan alltid det inne i kafeterian!
Vad har ni för Kakminne?
recept till dessa goda hittar ni här!
Stjärnmuffinsar!
Minns ni mina silikonformar jag fick av UDDA? Dom som såg ut som stjärnor. För ett tag sedan testade jag att baka i dom och det var helt över min förväntan! Vanlig muffinssmet som jag fyllde dessa formar med och såhär bra blev det!
Har ni bakat med silikonformar?
Bra/dåligt?
Småkakor
Av ett och samma recept kan man göra en massa med olika sorters kakor.
Här har jag fyra olika. Alltid smidigt att ha i frysen.
300 gram mjöl
1 dl socker
200 gram smör
2 msk kakao (om man vill)
Syltkakan är fylld med skogshallonsylten från Kung Markatta.
Chokladkakan med pärlsocker är endast tillsatt med lite kakao.
Schackrutorna är både choklad/naturell smak.
Ljus kaka med strössel från Dr. Oetker!
Exotic Snacks - Tusen tack!
Tusen tusen tack till Exotic Snacks som skickade mig ett paket med deras produkter! Jag har redan en massa ideér vad jag ska göra med dom, speciellt apelsinchoklad mandlarna! Otroligt goda...
Jag fick:
Jordnötter
kanderade nötter
brazil nuts
macadamia blandning
Apelsinchockladmandel
pistachnötter
(Milo och Mamma blev ju väldigt förtjusta i namnet Brazil nuts... Vet inte vad dom hade i huvudet??!)
Enkla chokladmuffins
Enkla och lätta att göra men otroligt goda!
2 ägg
3 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
3 dl mjöl
2 msk kakao
1 dl neutral olja
200 gram smält choklad (mörk eller vanilig marabou)
12 st pollygodisar
- Vispa ägg + socker + vaniljsocker vitt och fluffigt
- vänd ihop alla torra ingredienser i egen skål och tillsätt de sedan i äggvispet
- smält chokladen över vattenbad eller micro
- Rör i oljan och den smälta chokladen
- Jag gräddar i muffinsplåt men de kan man göra som man vill i c:a 15 min på 150 grader.
- Glöm inte att trycka i var sin polly i varje muffins! (om man vill!)
Till dekoration använde jag lite smält marabou mjölkchoklad och strössel!
Supergott!
Dammsugare a la Mary
Jag gillar rosa. Det kanske märks? pastell är underbart.
Denna månaden går i rosa tecken.
Även på mina söta dammsugare som är täckte med rosa marsipan och som är doppade i mörk härligt choklad!
Semlor i oktober

Blev så sugen på semlor för ett par dagar sedan!
Du behöver
En sats med valfri vetedeg!
vaniljkräm/mandelmassa
florsocker till garnera
vispgrädde
- Grädde degen som semlebullar och låt dessa svalna.
- Skär av locket och gröp ur lite och fyll med antingen vaniljkräm eller mandelmassa & grädde!
Njut!
Baguett till frukost
Som många av er vet, så är jag väldigt svag för bröd.... Så här ska ni få de godaste och lättaste baguettreceptet som förbereds dagen innan de skall ätas!
15 gram jäst
2½ dl kallt vatten
4-5 dl vetemjöl
2 tsk salt
- Rör ut jästen tillsammans med kallt vatten så de löser upp sig.
- Tillsätt salt och vetemjöl och arbete in de till en smidigt deg, gärna lite kletig
- Plasta in bunken och ställ i kylen över natt
- På morgonen: Knåda inte degen! Utan "vik" det som en baguett, med fördel kan man använda en baguettplåt men de går bra utan också! Grädda på 220 grader i c:a 20 min. Kasta in en kopp med kallt vatten längs ner i ugnen och öppna inte luckan på 10 min. Då blir skorpan på brödet knaprigt och gott!
Servera med lite ost och smör! Mmm......
Kladdkaka med Chili
Gjorde denna helt underbara kladdkakan igår till fredagsefterätt.
Lite hett och sött - supergott!
100 gram smält smör
2 dl råsocker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
2 msk kaffe
½ finhackade färsk röd chili
½ dl kakao
2 dl mjöl
- Smält smör. Rör i ett ägg i taget.
- Rör i resten av alla ingredienser och häll över i smord och bröad form
Grädda på 175 grader i 15-20 min
hur enkelt som helst!
Servera med vaniljglass eller grädde.
Blåbärsbullar
Underbara blåbärsbullar som är superenkla att göra.
Du behöver!
- En sats valfri vetedeg
Till fyllningen
50 gram smör
50 gram mandelmassa
50 gram blåbärspuré (barnmats efterätt passar utmärkt!)
- Blanda detta till en kräm och bred över degen!
Vad är era favoritbullar?
Kanel, vanilj, choklad, blåbär
Kung Markatta - Tack!
Tusen tack till Kung Markatta som skickat mig en massa fina råvaror från deras sortiment sm för övrigt bara är ekologiskt! Det tycker jag absolut att man ska uppmärksamma!
Jag fick:
Lönnsirap
kokosflingor
valnötter
torkade aprikoser
russin
Kakao
Skogshallonsylt
Kika gärna in till Kung Markatta!
Chokladiga Cupcakes
Chokladcupcakes med chockladfrosting
mumsigt...
Vaniljhjärtan
19 oktober 2007 förlovade vi oss - Jag och Hannah. Det var en fantastisk dag som firades med alla våra nära och kära. Så dagen till ära bakade jag vaniljhjärtan till min finaste kärlek. Jag älskar dig, Hannah.
Vaniljhjärtan
200 gram smör
4 dl mjöl
1 dl potatismjöl
1 dl socker
1 ägg
Vaniljkräm
2 äggulor
2 msk socker
1 msk potatismjöl
1½ dl grädde
2 tsk vaniljsocker
några droppar vaniljarom
- Blanda mjöl, socker och potatismjöl. Tillsätt smöret och nyp till smulor.
- Knäck i ägget och arbeta ihop till en smidig deg. Knåda inte!
- Vila degen i kylen minst 20 min.
- Gör vaniljkrämen! Blanda alla ingredienser utom vaniljsockret i en kastrull och låt de koka upp under omrörning.
- låt krämen svalna och rör ner vaniljsockret.
- kavla ut degen och sedan lägg över formarna, (mina är köpta på verner och verner)
- fyll med vaniljkräm och kavla ut mer deg till lock.
- Gaffla ihop locket och botten och sedan grädda på 200 grader i 15 min!
- Ta ur hjärtana från formarna och svalna på galler!
Lycka till!
Älskar inte alla paket!?
Jag gör det i alla fall. Idag när jag hämtade posten låg det ett paket och väntade på mig! Inte från vem som helst utan från UDDA! Tack snälla Malin för dessa fina saker!
Jag fick:
en grytvante i silikon
stjärnformar i silikon
En superfin röd slickepott!
Tack tack tack!
Morotsbröd med nejlika & Ingefära
Bakade lite morotsbröd till min lilla mamma och mormor igår.
Det verkade uppskattat! Vill ni ha recept så är det bra att säga till!
Vad är ert favoritbröd?
Rosa drömmar
Visst känns det roligare att både baka och laga mat när man har roligare saker i köket?
Visst är dessa saker från Åhlens helt underbara! Vad drömmer ni om för kökssaker?
Jag drömmer om en vit/creme Kitchen aid.....
Cake pops
I alla fall en variant av cake pops med mörk och vit choklad.
En av min mammas favoriter!
Cake pops
En halv kaka kladdkaka/chokladkaka
180 gram färskost
200 gram vit choklad
200 mörk choklad
- Mosa kakan lite, tillsätt färskosten och vispa detta krämigt
- Låt detta vila i kylen i 20 min
- Smält båda chokladerna över vattenbad eller micro låt dom svalna något
- Rulla kakmassan till små bollar och doppa i valfri choklad och lägg i en form (jag använde en tryffelform från Kalasform som var toppen!)
- dekorera hur ni vill! och låt dom vila i kylen en stund innan servering.
Chokladkaka med hallonsås & grädde
Idag när vi fick lite fikabesök slängde jag ihop en enkel smet till en chokladkaka som verkligen blev supergod! Jag är verkligen nöjd! Och eftersom Hannah inte är så förtjust i hallon så fick hon kolasås istället!
Chokladkaka
2 ägg
1 dl socker
1 dl farinsocker
2 tsk vaniljsocker
1 dl smält smör
1 dl ljus sirap
1 dl neutral olja
1 dl kakao
2 dl mjöl
½ tsk bakpulver
- Vispa ägg + alla socker pösigt
- smält smör och tillsätt det i äggvispet tillsammans med sirap och olja
- vänd ihop alla torra ingredienser innan det röres ner i smeten
- Grädda i en springform i c:a 10 min på 200 grader. Den ska vara lite kladdig!
- Låt den svalna och servera sedan med grädde!
LoveCookies
Idag vill jag ge er alla lite kärlek.
Till min Hannah å Puma, mamma, pappa, Robert & co, Jessica, Joackim.... Och till er alla fina bloggläsare som faktiskt kommenterar mina bakverk och säger så fina saker, Ni är helt otroliga. Ni hjälper mig otroligt mycket ska ni veta. Det är trots allt tack vare er som jag fortsätter att blogga... Så tack finaste ni.
Krama varann lite extra idag, Okej? Det behöver inte vara alla hjärtans dag för att vi ska visa kärlek.
I love Päron!
Hannah överraskade mig igår med middag och efterätt.
Och detta var efterrätten: Inlagda päron med lättvispad grädde med riven chocklad!
Åh, hon är underbar!
Som lovat - Recept!
Solbullar
Vetedegen som jag använder
1 paket jäst
2 dl socker
100 gram smält smör
3 dl röd mjölk
1 ägg
2 msk kardemummakärnor som jag krossar i mortel
Nypa salt
10-15 dl mjöl
- Smält smöret och rör försiktigt i mjölken och värm till 37 grader
- Smula sönder jäst i en bunke och tillsätt socker och salt
- Krossa kardemumman och häll i mjölk/smörblandningen
- Rör nu ut jästen, socker och saltet noga med mjölk och smör blandningen, jästen måste lösa sig noga!
- rör ner ägget
- tillsätt mjöl så de blir en smidig deg - Jäs till dubbel storlek c:a 30 min!
- Passa på att göra vaniljkrämen under tiden!
- Efter jäsningen så rulla ut till längder och sedan till släta bullar, sen är de dags att jäsa ytterligare 20 min.
- Gör ett hål i mitten av varje bulle och fyll med vaniljkräm
- Grädda på 225 grader i c:a 7-10 minuter - dom ska bli gyllenbruna
- Låt dom svalna och pensla sedan med vatten och rulla i strösocker - NJUT!
Enkel vaniljkräm
5 dl mjölk
1 ägg
3 msk potatismjöl
3 msk socker
15 gram smör
2-3 msk äkta vaniljsocker
- Vispa alltihopa utom vaniljsockret i en kastrull.
- Sjud under vispning tills krämen tjocknat, de ska bli spår efter vispen
- Rör ner vaniljsockret och låt de svalna en stund.
Såhär kan de se ut
..när man kommer på fika hit! Gabby, Milo och mamma var här på fika häromdagen och då bjöds de på lite blandade kakor och en delad sockerkaka fylld med hemgjord vaniljsås! Det verkade som dom tyckte om!
Kanske vill DU komma hit på fika?
Nanne - En rastlös själ
Ja, nu kanske nu undrar varför en video med Nanne Grönwall kommer mitt i allt detta bakande! Men det är såhär att videon är inspelad hemma hos min bror och hans familj! Och det tycker jag är så himla roligt att jag vill visa er alla så bra det blev!!! Nanne är ju bara för go också! Så det var verkligen roligt för broder och familjen, speciellt hans små töser.....
Visst är det häftigt?!
Solbullar, vaniljbulle, krämbulle....
Kärt barn har många namn! vad kallar ni denna underbara bullen?
Fylld med hemkokt vaniljsås!
Vill ni ha recept?!
Färglada bollar
Vad säger ni - chokladboll eller negerboll?
Tack Dr. Oetker för strösslet
jag älskar dom!
Polkamousse
Av marabous polkachoklad som jag köpte häromdagen blev det en Polkamousse! Så gott!
Så till detta behövs!
200 gram polkachoklad
2 dl vispgrädde
2 äggulor
2 msk socker
2 msk kaffe (om man vill)
- Vispa äggulor + socker pösigt
- smält chokladen och vänd ner den i äggsmeten tillsammans med kaffe
- vispa grädden lättvispad och tillsätt den i smeten
- Häll upp i portionsglas och ställ i kylen minst 3-4 timmar!
Kycklingpaj med curry
Jag var ju bara tvungen att använda pajformen som jag fick igår!
Så de blev en paj som jag velat göra ett tag och den blev så lyckad!
Supergod och fin!!!
Pajskal
100 gram smör
4 dl mjöl
2-3 tsk vatten
salt
- Knåda ihop allt till en deg och låt vila i kylen en stund
innan de förgräddas i pajfomen 10 min på 225 gräder!
Fyllning:
Kycklingfilé
rödlök
körsbärstomater
- Skär kycklingfilén i kuber, stek och lägg sedan i de förgräddade pajskalet
- Skär lök och häll över kycklingen i formen
äggstanning
2 ägg
1 dl riven ost
1½ dl grädde
1½ dl mjölk
- vispa detta och häll sedan över pajformen och fyllningen
- Tryck i tomaterna efter stanningen är i pajformen.
- Grädda i 40-50 min på 180 grader!
Har ni några pajrecept eller förslag så skriv gärna!!
KladdkaksCupcake!
KladdkaksCupcake!
2 ägg
1 dl farinsocker
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 dl naturell olja
1 dl sirap (jag använde mörk idag!)
50 gram smör
1 dl kakao
2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
100 gram smält choklad
en nypa salt
- Vispa smör + allt socker pösigt. Tillsätt sedan smör, olja och sirap.
- Blanda alla torra ingredienser innan de vänds ner i smeten.
- Smält chokladen och rör ner detta. Skeda upp i formar, jag använder en muffinsplåt med formar i.
- Grädda i 20 min C:A på 150 grader!
Servera med grädde eller vaniljglass!
Visst är Muminformarna snygga! kommer från Kalasform!
Lyckas med mat - TACK!
Herregud vad glad jag är! Idag fick jag paket från de helt underbara företäget Lyckas med mat, som har hur mycket fina saker som helst på sin sida. Allt från Baksaker till kastruller och annat! Är ni som jag intresserad av båda delarna så är det en sida ni kommer älska!
Jag fick
- Pajform med löstagbar botten
- pastafärg
- utstickare till marsipan/sockerpasta
Tack så hemskt mycket för dessa fina saker, Lyckas med mat.
Ni kommer absolut få se dessa massor med gången på bloggen framöver!
Har ni några goda pajrecept? Både matpajer och söta pajer!
Klassisk morotskaka på jessicas vis.
Morotskaka!
2 dl neutral olja (rapsolja förslagsvis)
2 ägg
1 dl råsocker
1 dl mörk sirap
5 dl rivna morötter
4 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma
2 tsk kanel
1 krm salt
- Vispa ägg + socker pösigt tillsätt olja lite i taget
- Riv morötterna och tillsätt dom tillsammans med sirap
- Blanda alla torra ingredienser innan de vänds ner i smeten
- Grädda i en springform i 40 min på 175 grader!
Glasyr
200 gram färskost
2 dl florsocker
100 gram smör
1 msk citronsaft
skal av en halv citron
- Blanda allt och vispa med elvis.
- Bred över kakan när den svalnat. Låt den stelna till lite.
Tyvärr blev det ingen glasyr på vår kaka som jag bakade åt min fina syster. Hon köpte nämligen fel färskost, vitlök/örter kändes inte aktuellt på kakan! haha.. Men den blev saftig och god ändå! :)
Tack för alla fina ideér/recept i förra inlägget!!! Ni är underbara!
Gillar ni morotskaka?
Och vet ni, Jag har fått en avi från posten.........
Vad tycker ni?
I veckan nu ska jag baka något med denna Chokladen med polkasmak! Jag har redan funderat ut något men skulle jättegärna vilja höra era ideér!
vad skulle ni smaksaätta med polka?
Kakor? bullar? mouss? cupcake?
Sen är jag faktiskt väldigt intresserad av vilka ni är som kommenterar!
Skriv gärna vem ni är och har ni en blogg så vill jag gärna ha den så jag kan skriva tillbaka!!
Biscotti med mörk choklad
Igår gjorde jag supergoda italienska kakor - Biscotti! Jag ville testa att ha lite hackad mörk choklad i och de passade alldeles utmärkt! Mumsigt!
Har ni några favoritkakor?
Biscotti är mina, överlägset!
Biscotti med mörk choklad
200 gram smör
1 dl råsocker
1 dl strösocker
3 ägg
2 tsk bakpulver
5-7 dl mjöl
100 mörk choklad
1 dl grovt hackad sötmandel
2 rivna bittermandel
- Vispa smöret (inte smällt) råsocker, strösocker, vaniljsocker vitt och pösigt
- rör i ett ägg i taget
- Blanda mjöl, bakpulver, mandel, bittermandel och chokladen tillsammans innan det tillsätts i smör/äggblandningen
- Rulla degen till två längder och lägg på en bakplåt
- Grädda i 175 grader i 20-25 min!
- Skiva sedan längderna till skorpor och grädda ytterligare 20 min på 100 grader.
Supergoda!!
Odense/Kronjäst - TACK!
Herrgud vad glad jag är! Tack snälla Eva på Kåkå som skickade mig dessa checkarna på Odense nougat och kronjäst! Jag som älskar nougat!
Har ni några tips på goda nougatrecept?!
Månadens sötsak - Höst
Änuu en gång är jag med i månadens sötsak, jag bidrog med denna underbara vetekrans med mandelmassa, rivna äpplen, kanel och råsocker - fyllning! Recept till den hittar ni HÄR
Havrekakor med smak av kardemumma
100 gram smör
1 dl rapsolja
2 dl strösocker
2 dl havregyrn
4 dl vetemjöl
½ tsk hjortronsalt
1 tsk kardemumma
- Vispa smör + socker vitt och pösigt.
- vänd ihop alla torra ingredienser innan det vänds ihop med smöret
- rulla till bollar
- grädda i 25 min i 150 grader
- Svalna på galler!
Vaniljmuffins
När vi ändå är inne på temat enkelt så tänkte jag visa er dessa vaniljmuffins jag också gjorde igår! Jag fick ju det där sockret från Dan Sukker som heter Florsocker av Rörsocker som jag gärna ville testa igår! Och det smakar lite kola och var verkligen supergott, prova det!
Enkelt ska det vara
Jag gillar enkel mat. Det behöver inte gå snabbt men det ska inte vara för avancerat eller för många och dyra råvaror tycker jag. Då ledsnar man ganska snabbt. Igår åt vi ugnsrostade rotfrukter med smak av rosmarin, kött och sås. Väldigt enkelt men hur gott som helst.
Har ni några enkla matrecept som vi vill dela med er av?
Sen så skulle jag vilja tacka alla er fina läsare för era fina kommentarer! Ni är helt underbara och jag blir så glad att ni tar er tiden att skriva till mig. Jag skulle vilja ge er alla en kram!
Ni är fantastiska för mitt självförtroende!
Tack tack tack!
Cupcakes med hallon/björnbärsfrosting
Supergoda och enkla cupcakes med hallon, vanlilj och björnbärssmak!
Vill ni ha recept?
Dan Sukker - TACK!
När jag kom idag väntade ännu en avi från inga mindre än Dan Sukker! Hade i och för sig ingen aning om detta då det inte stod vilka som var avsändarna på brevet så jag blev verkligen förvånad när jag kom hem och öppnade paketet! Hur kul som helst! Tack snälla, Dan Sukker! Det ska verkligen bli skoj att använda era saker!
Jag fick:
Florsocker med chokladsmak
Vaniljsocker
strösocker
Florsocker av Rörsocker
Cane syrup (sirap)
Jag hoppas du fått frid nu, Karin.
Det var en fin begravning. Du är saknad, Karin. Jag kommer sakna att prata med dig, dina råd är obetalbara.
Vila i frid nu, krama pappa från mig.
Många kramar!